De Flora

Op de zoutpannen van Aigues-Mortes hebben de aanwezigheid van zout en het werk van de zoutwerkers in de loop der jaren en generaties lang, een geheel gevormd dat gunstig is voor een exclusieve biodiversiteit, met bepaalde soorten planten die alleen op zoutpannen groeien. Zo tellen we 280 plantensoorten waaronder 20 beschermde soorten.

Image
immortelle des sables

 

STROBLOEM:

Helichrysum stoechas – Zijn Latijnse naam betekent "goudsbloem", genoemd naar zijn gele bloemen. In het frans heeft hij de bijnaam "onsterfelijk" omdat hij heel lang leeft. Hij wordt gebruikt bij kneuzingen en hematomen. Als hij bloeit (van juni tot september), verspreidt hij een kerriegeur.

 

ZEENARCIS:

Pancratium maritimum – Kenmerkend door zijn witte geurige kelkvormige bloemen die van juli tot september verschijnen. Met deze plant kun je op een natuurlijke wijze schimmels bestrijden.

Image
LYS DE MER
Image
RAISIN DE MER

 

ZEEDRUIF:

Ephedra distachya – Zeldzaam soort in de Camargue, maar komt veel voor op de zoutpannen. Heeft rode vruchtjes die al eeuwenlang worden gebruikt om astma of gordelroos te behandelen.

 

SARSAPARILLA:

Smilax aspera – Bekend als het favoriete gerecht van de Smurfen, is deze stekelige klimplant ook een medicinale plant die bekend staat om zijn afdrijvende eigenschappen.   

Image
LA SALSEPAREILLE D’EUROPE
Image
MALCOMIE NAINE

 

DWERGVIOLIER:

Malcomia nana – Uitgestorven soort in Frankrijk sinds de jaren '60, maar komt sinds 2007 weer voor op de zoutpannen!

 

ZEELAVENDEL:

Limonium vulgare – Ook wel Zeelavendel genoemd. Deze wordt gebruikt als decoratie in de huizen. Hij scheidt onder elk blaadje zoutkristallen af.

Image
LA SALADELLE
Image

 

ZEEVIOLIER:

Malcolmia littorea  – Opvallend door zijn "purperachtige" kleur. Hij groeit in bosjes in het zand.

 

REUZENORCHIS:

Barlia robertiana – Is een orchidee die bloeit vanaf eind februari. Hij is robuust, met paarse helmachtige bloemen.

Image
LA BARLIE DE ROBERT
Image
LE POURPIER DE MER

 

ZEEPOSTELEIN:

Honckenya peploides – De jonge scheuten en het blad kunnen, net als augurken, in azijn worden bewaard en als salade worden gegeten.

 

ZEEKRAAL:

Salicornia – Deze planten zijn zoutminnende planten, dat betekent dat ze goed groeien in een zoute omgeving. Ze houden zout water vast. Hun kleine blaadjes, die per 2 aan de rand aan elkaar vast zitten, vormen een omhulsel dat beschermt tegen vochtverlies.

Deze wilde plant kan worden gebruikt als groente. Hij wordt jong geplukt in de maand juli, de groene malse uiteinden zijn lekker in een gemengde salade of kunnen als sperziebonen of asperges gekookt of gestoomd worden

Image
LA SALICORNE
Image
Panicaut bleu

 

DE BLAUWE ZEEDISTEL:

Eryngium maritimum – Ook wel door Victor Hugo "Blauwe stranddistel" genoemd. Hij maakt deel uit van de beschermde, bedreigde plantensoorten die overleven op de zoutpannen van Aigues-Mortes.