Gezouten Bruine Boter & Toffeekoekjes

Voorbereidingstijd: 20 minuten    Kooktijd: 12-16 minuten    Hoeveelheid: 18-20 koekjes met een doorsnede van 9 à 10 cm

Image
Gezouten Bruine Boten & Toffeekoekjes

Ingrediënten

1 cup ongezouten boter
1 cup donker- of lichtbruine suiker
⅓ cup kristalsuiker
2 grote eieren

2 theelepels vanille-extract
2 kopjes bloem
1 theelepel bakzout (baking soda)
½ theelepel La Baleine fijn zeezout

225 gram karamelblokjes + een paar extra voor bestrooiing (optioneel)
Le Saunier de Camargue Fleur de Sel, voor garnering

Bereiding

1 ) Laat de boter op een halfhoog vuur smelten in een steelpan en beweeg de pan af en toe tot er kleine bubbeltjes ontstaan. Laat je boter nu 5 tot 7 minuten zachtjes koken tot het noot- en amberkleurig is en je donkere vlekken op de bodem van de pan ziet. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

2 ) Meng je kamertemperatuurboter samen met de bruine suiker en kristalsuiker in de kom van je keukenmixer. Mix het 1 tot 2 minuten of totdat het romig is. Voeg de eieren en vanille toe en blijf nog 1 tot 2 minuten mixen tot het geheel goed gemixt en geklopt is. Stop halverwege om de zijkanten van de kom goed af te schrapen zodat er geen waardevol koekbeslag verloren gaat.

3 ) Voeg bloem, bakzout en zeezout toe en schep met een rubberen spatel de droge ingrediënten er met de hand doorheen. Wanneer alles bijna maar nog niet helemaal gemixt is, voeg je de toffeeblokjes toe. Meng alles voorzichtig nog even door, het mag nog wat onegaal zijn.

4 ) Plaats een stuk bakpapier op een bakplaat. Gebruik een koekjeslepel of ijslepel met een doorsnede van 10 cm (of een ¼ cup in een maatbeker) om bolletjes uit het deeg te scheppen en doe deze op de bakplaat met bakpapier. Leg er voorzichtig plasticfolie overheen (niet te strak!) en doe de bakplaat 30 tot 60 minuten in de koelkast.

5 ) Wanneer je klaar bent om koekjes te bakken, verwarm je de oven voor op 190°C. Doe bakpapier op een bakplaat, en plaats de koekjes ongeveer 7 tot 8 cm uit elkaar (op 1 bakplaat kunnen 6 koekjes liggen). Doe als je zin hebt nog wat extra toffeeblokjes op je koekjes. Laat ze 12 tot 16 minuten in de oven bakken of totdat de randen goudbruin zijn en het midden hard begint te worden. Geeft niet als de koekjes er nog wat ongebakken uitzien, ze garen nog een beetje na tijdens het afkoelen.

6 ) Strooi de Le Saunier de Camargue Fleur de Sel royaal over de warme koekjes als ze uit de oven komen. Laat ze zeker 20 minuten afkoelen (succes) totdat ze hard en stevig zijn. Overgebleven koekjes kun je nog maximaal twee dagen in een luchtdichte doos bewaren.