Makkelijke chocoladebrownie met gezouten karamel

Image
Makkelijke chocoladebrownie met gezouten karamel recepten

INGREDIËNTEN:

voor de brownie :
110 gram boter
340 gram pure chocoladedruppels (of een reep, in stukjes)
3 eieren
200 gram rietsuiker
65 gram bloem
2 eetlepels cacao
1 eetlepel instant-espressopoeder
½ theelepel bakpoeder
snuf Le Saunier de Camargue Fleur de Sel + extra voor garnering

voor de gezouten karamel :
200 gram kristalsuiker
2 eetlepels water
125 ml slagroom
50 gram boter, in blokjes
1 theelepel Le Saunier de Camargue Fleur de Sel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C.

Vet een brownievorm van 22 x 22 cm in met olie en bekleed met bakpapier. Smelt de boter en chocolade au bain-marie of in de magnetron (doe dit steeds 30 seconden, roer en herhaal) tot een glanzende, gladde massa. Laat iets afkoelen.

Klop in een aparte kom het ei los met de suiker tot een licht en romig mengsel. Meng het chocolade-botermengsel erdoor. Zeef de bloem, cacao, espressopoeder en bakpoeder boven de kom met het ei-chocolademengsel en spatel het er voorzichtig door tot alles net is gemengd. Voeg een snuf fleur de sel toe en meng nogmaals kort.

Giet het beslag in de ingevette vorm en bak 25-30 minuten. Niet te lang, want anders verliest de brownie z’n fudgy textuur.
Maak ondertussen de gezouten karamel. Verwarm de suiker met het water in een koekenpan met dikke bodem en een (liefst glazen) deksel op middelhoog vuur. Draai de pan zodat de suiker vochtig wordt en leg het deksel erop. 

Raak de pan niet aan, maar houd de karamel goed in de gaten. Het duurt ongeveer 10-12 minuten tot de karamel licht amberkleurig wordt. Kijk na 9 minuten of dat al het geval is en zet het vuur dan uit. Giet de slagroom bij de karamel (pas op voor de spetters, dit kan heel gevaarlijk zijn) en klop. Het mengsel borrelt eerst hevig maar wordt dan rustig. Klop de boter erdoor tot een gladde karamelsaus ontstaat en meng de fleur de sel erdoor. Giet in een schone pot en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hoe kouder de karamel wordt, hoe dikker. 

Haal de brownie uit de oven, bestrooi met een snuf fleur de sel en laat 5 minuten afkoelen voordat je hem in kleine stukjes snijdt. Dit kun je netjes doen door je mes in heet water te dopen voordat je gaat snijden, en hem steeds schoon te vegen. Besprenkel de brownie met de gezouten karamel.